úterý 4. června 2013

Štruklji

Nejprve bych se chtěla omluvit za dlouhou neaktivitu. Na nějakou dobu jsem se vrátila zpět do ČR, kde jsem měla plně ruce práce - studentská odborná exkurze v Německu, Itálii a Švýcarsku a psaní seminárek... Věřím, že teď budu zase moct přispívat pravidelněji. :-)

Dva dubnové obědy v menze a jeden na výletě na Bled mi vnuknuly nápad, že sem hodím recept na svoje nejoblíbenější slovinské jídlo - štruklji. Jedná se o takový štrůdl z taženého těsta, který se ovšem nepeče, ale vaří ve vodě. Může být naslano i nasladko. Mně chutnají obě verze. Většinou se plní tvarohem, ale měla jsem i štruklji plněné špenátem i mrkví. Já osobně mám nejradši štruklji s tvarohem (ale i špenátové a mrkvové jsou vynikající). :-)



sladká verze na výletě na Bled






slaná verze z menzy






ŠTRUKLJI S TVAROHEM (sladká verze i slaná verze)


Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 dl vlažné vody
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- sůl

Náplň:
- 80 g másla nebo margarínu
- 3 vejce
- 600 g tvarohu
- sůl
- 1 lžíce smetany

1. nejprve si připravíme těsto, ze kterého uděláme koule, které potřeme olejem, překryjeme a uložíme na teplé místo na min. 1 hodinu, poté těsto vyválíme na co nejtenčí plát (ale musí být dostatečně silný, aby se mohl naplnit tvarohovou náplní a zatočit), který pomažeme máslem a posypeme strouhankou

2. přidáme náplň, kterou jsme si mezitím připravili - změklé máslo, žloutky, sůl a smetanu smícháme dohromady (případně rozmixujeme) a přimícháme bílky vyšlehané do tuha (pokud chceme sladkou verzi, tak to náplně přidáme 100 g cukru, vanilkový cukr, rozinky namočené v rumu - nemusí být a trochu citrónové kůry)

3. zatočíme jako štrůdl a vložíme do vlhkého ubrousku (utěrky), konce a prostředek zavážeme provázkem

4. vaříme v osolené vody 20 minut, po uvaření vyjmeme z hrnce a necháme chvíli odpočinout, pak odstraníme provázky

5. nakrájíme a podáváme s rozpuštěným máslem a opraženou strouhankou, pokud jsme dělali sladkou verzi, tak ještě štruklji posypeme moučkovým cukrem

Ještě musím přidat postřeh ze slovinských supermarketů. Jako se v ČR dá koupit vyválené listové těsto, tak zde mají vyválené tažené těsto. Při přípravě štrukljí je to jistě velmi praktické, protože to podstatně zrychlí přípravu. V každém slovinském supermarketu je na výběr z mnoha druhů vyválených tažených těst - nejlevnější je myslím za něco málo přes 1 €.

Žádné komentáře:

Okomentovat