Nejprve
musím říct, že se moc omlouvám, že tady dlouho nebyl žádný příspěvek, ale
poslední dobou jsem neměla příliš čas něco slovinského péct či zkoumat. V únoru
mě čeká jedna hodně zajímavá a důležitá akce ve Slovinsku, tak se mi snad již
povede poctít svou návštevou vyhlášené Cacao v Lublani. :-)
Konečně
jsem se tedy dokopala k realizaci mého nápadu upéct prekmurskou gibanicu. :-)
Tenhle slovinský dezert je totiž moc dobrý a chtěla jsem ho vytvořit i doma.
Musím ale říct, že se jedná o poněkud náročnější recept, takže mi s tím
pomáhala mamka. :-) Pár ingrediencí jsem si trochu upravila (do máku jsem
vmíchala povidla) a vynechala jsem rozinky (nemám je prostě ráda). Malinko jsem
měla obavy, jak dopadne výsledek. Jestli to nebude taková menší katastrofa. :-)
A povedlo se! :-)
PREKMURSKA
GIBANICA
těsto
500 g
hladké mouky
150 ml
- 200 ml vlažné mouky
1 vejce
2 lžíce
oleje
špetka
soli
náplň
mák
200 g
mleté máku
100 g
cukru
trocha
skořice
100 ml
horkého mléka
ALE
já použila polovinu již hotové makové náplně do které jsem vmíchala tři velké
lžíce povidel.
náplň
ořech
200
g mletých ořechů
50 g
cukru
trochu
skořice
ALE
já smíchala ořechy s cukrem a teplým mlékem.
náplň
tvaroh
500 g
tvarohu
1 vejce
100 ml
kysané smetany
trochu
vanilky
150 g
cukru
dvě
lžíce rozinek v rumu
ALE
já místo rozinek do směsy vmíchala rum.
náplň
jablka
500g -
300 g jablek
30 g
cukru
trocha
skořice
kůra s
jednoho citronu
ALE
já do směsy nedávala citrónovou kůru a jablek jsem měla zhruba 300 g.
1.
nejprve si připravte těsto a nechte odležet zhruba hodinu
2.
připravte si nejprve makovou náplň, já jsem si to trochu ulehčila tím, že jsem
použila již hotovou makovou směs, která se pouze míchá s vodou či mlékem a do
ní jsem dala tři lžíce povidel
3. poté
si začněte připravovat ořechovou náplň - ořechy smíchejte s cukrem a skořicí a
chvilku povařte, já ještě přidala trochu mléka, aby to nebylo příliš suché
4. pak
přejděte k náplni číslo tři, což je tvaroh, smíchejte tvaroh s kysanou
smetanou, cukrem a vejcem, někdo může přidat i rozinky, ale já přidala pouze
rum
5.
připravte si poslední náplň, a to jablečnou, jablka se musí oloupat a
nastrouhat (můžou se i nakrájet) a rozvaří se v hrnci s cukrem, vodou a skořicí
6. z
těsta si rozválejte tenké placky a začněte střídat těsto a náplně - já jsem
volila tuto variantu: těsto - mák - těsto - tvaroh - těsto - jablka
- těsto - tvaroh - těsto - ořechy - těsto
7.
vrchní a poslední plát těsta potřete trochou kysané smetany, já to ještě
posypala mandlemi
8.
vložte do předehřáte trouby a zhruba hodinu pečte na 180 stupních
Celkově
musím říct, že tenhle recept je skutečně hodně náročný. Jak časově, tak celkově
to není určitě pro začátečníky. Já osobně zůstanu při svém slovinském pečení
věrná potici - je poněkud jednodušší. :-) Jinak je gibanica vynikající a já si
jí příště s chutí dám v nějaké cukrárně ve Slovinsku. :-)
těsto
náplně - jablková a ořechová
náplň - makovo-povidlová
náplň - tvarohová
upečená gibanica :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat