pondělí 9. prosince 2013

Slovinské vánoční pečení - díl 1 - Potica podruhé tentokrát vánočně :-)

Ačkoliv jsem původně slibovala recept a fotky vánočních muffin, nakonec jsem se rozhodla první díl tohodle vánočního "seriálu" věnovat typicky slovinskému vánočnímu desertu potici. Možná si řeknete, že se opakuji, protože článek o téhle "zamotané bábovce" na blogu již byl v březnu. Tentokrát chci v tomhle článku přidat několik receptů na další poticové náplně, které jsem získala z jedné kuchařky, jenž byla zaměřená speciálně právě na poticu. Já bych řekla, že tahle "zatočená bábovka" je významná pro Slovince asi tak jako pro nás Čechy vánočka. :-)


OŘECHOVÁ POTICA - VÁNOČNÍ VERZE


Těsto
600 g mouky
30 g droždí
2 dl mléka
140 g cukru
140 g másla
4 žloutky
1 vanilkový cukr
nastrouhaná citrónová kůra

Náplň

400g mletých ořechů
100g cukru
100g medu
1 dl mléka
2 vejce
vanilkový cukr
mletá skořice, mletý hřebíček
citrónová kůra
rum

Postup:

1. Ve vlažném mléce s rozpuštěným medem zamícháme 3/4 ořechů, přidáme cukr, vajíčka, koření - skořice, hřebíček, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a rum
2. Směs namažeme na připravené a rozválené těsto (recept na těsto viz. článek Potica) a posypeme zbylou 1/4 ořechů
3. Těsto zatočíme a vložíme do nádoby ve které budeme poticu péct, zakryjte a nechte kynout
4. Pečeme 50 minut při 190 stupních Celsia v elektrické troubě či 175 stupních Celsia v plynové troubě (úplně si s těmi teplotami nejsem 100% jistá, tak doporučuju při pečení poticu hlídat)





TVAROHOVÁ POTICA




Těsto
600 g mouky
30 g droždí
2 dl mléka
140 g cukru
140 g másla
4 žloutky
1 vanilkový cukr
nastrouhaná citrónová kůra

Náplň

500g tvarohu
1 dl kysané smetany
150 g cukru
2 vejce
80 g rozinek v rumu (nemusí být)
100 g pšeničné krupice
vanilkový cukr
citrónová kůra

Postup:

1. Smícháme tvaroh s kysanou smetanou, cukrem, vejci, pšeničnou krupicí, rozinkami v rumu (nemusí být), vanilkovým cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou
2. Směs namažeme na připravené a rozválené těsto (recept na těsto viz. článek Potica)
3. Těsto zatočíme a vložíme do nádoby ve které budeme poticu péct, zakryjte a nechte kynout
4. Pečeme 50 minut při 190 stupních Celsia v elektrické troubě či 175 stupních Celsia v plynové troubě (úplně si s těmi teplotami nejsem 100% jistá, tak doporučuju při pečení poticu hlídat)





SLADKÁ RAJČATOVÁ POTICA - pro odvážné :-D



Těsto
600 g mouky
30 g droždí
2 dl mléka
140 g cukru
140 g másla
4 žloutky
1 vanilkový cukr
nastrouhaná citrónová kůra

Náplň

800 g čerstvých rajčat
200 g cukru
80 g másla
ještě 80 g cukru
50 g mletých mandlí
50 g čerstvé strouhanky z chlebu
1 vejce
mletá skořice
vanilkový cukr
citrónová kůra
třešňový likér maraskino (postačí i griotka)

Postup:

1. Oloupeme rajčata, rozkrájíme je na čtvrtinky a odstraníme z nich semínka, poté je vaříme v cukrovém sirupu (trocha vody s 200 g cukru)
2. Rajčata vaříme cca. 5 minut a necháme v sirupu vychladit, přecedíme a rajčata nahrubo nakrájíme
3. Do pěny umícháme cukr s máslem, přidáme vejce, mletou skořici, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, přimícháme nahrubo nakrájená rajčata a přidáme třešňový likér maraskino (případně griotku)
4. Směs namažeme na připravené a rozválené těsto a na to nasypeme mleté mandle a strouhanku (recept na těsto viz. článek Potica)
3. Těsto zatočíme a vložíme do nádoby ve které budeme poticu péct, zakryjte a nechte kynout
4. Pečeme 50 minut při 190 stupních Celsia v elektrické troubě či 175 stupních Celsia v plynové troubě (úplně si s těmi teplotami nejsem 100% jistá, tak doporučuju při pečení poticu hlídat)


Náplní na poticu existuje skutečně velké množství, mám ještě recepty na ořechovo-čokoládovou, ořechovo-kakaovou, jablečnou, kdoulovou (do náplně se dává bílé víno), pistáciovou, arašídovou, mátou (to zní děsivě :-D), rozinkovu (tahle potica by pro mě rozhodně nebyla, protože rozinky nemám ráda :-D), kokosovou, mandlovou, čokoládovou, kakaovou ... Variant je prostě hromada - ještě pořád mám v plánu vyzkoušet do potici dát povidla, takže až se k tomu dostanu, hodím sem fotky výsledku. :-)









Žádné komentáře:

Okomentovat